Aanwijzingen voor dode koeien door product om melkproductie te remmen

Gezondheid

Van meerdere collega-dierenartsen uit het land horen wij dat zij koeien zijn tegenkomen die problemen hebben met de bloedhuishouding. Op meerdere plekken heeft dit tot dode koeien geleid. Het lijkt er op dat deze koeien hun eigen bloed afbreken.  

Symptomen die werden waargenomen zijn als volgt: 

  • Sloom 
  • Bleke slijmvliezen / bleek uier 
  • Rode / bloederige urine 

Het betrof in deze gevallen droge koeien. Er lijkt een link te zijn met het toedienen van een product die de melkproductie rondom droogzetten moet verlagen. De precieze samenstelling van het betreffende product en welk onderdeel hiervan het ziektebeeld veroorzaakt is ons niet bekend. Het lijkt een uienextract te bevatten dan wel een synthetisch component wat hier gelijkenissen mee heeft. Uien zijn giftig voor koeien en kunnen ook een dergelijk ziektebeeld veroorzaken. 

Het product is te herkennen door een uien-achtige geur. In ons praktijkgebied zijn we dergelijke koeien niet tegengekomen. Het gebruik van dergelijke producten raden wij af, totdat er blijkt geen link te zijn tussen het product en het veroorzaakte ziektebeeld bij de koeien.  

Neem voor meer informatie contact op met je dierenarts. 

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons