5 tips voor succesvolle start weideseizoen

Algemeen

Het voorjaar is begonnen en de eerste koeien lopen alweer in de wei. Het is goed om nu bij een aantal zaken stil te staan. Wij geven je 5 tips voor een succesvolle start van het weideseizoen.

  1. Voorzieningen op orde

Zorg, voordat de koeien naar buiten gaan, voor schone drinkbakken met vers schoon water. Controleer of de afrastering van de weide in orde is en check of de kavelpaden vrij zijn van steentjes en andere onregelmatigheden.

  1. Maak beweidingsplan

Maak een beweidingsplan voorafgaand aan het weideseizoen. Zo kun je goed plannen en voorkom je dat jongvee in weides komt met een hoge infectiedruk van wormen. Op deze manier zorg je voor een geleidelijke infectie en bijbehorende weerstandsopbouw tegen maagdarmwormen.

Tip: maak in oktober gebruik van ons gratis tankmelkonderzoek op worminfecties.

  1. Bied winterrantsoen aan

Bied de dieren de eerste weken van het weideseizoen ’s morgens vóór ze de wei ingaan nog het winterrantsoen aan. De overgang van het winterrantsoen naar een rantsoen met vers gras (eiwitrijk en structuurarm) heeft namelijk invloed op de verteringssnelheid in de pens. Probeer deze overgang zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen.

  1. Besteed aandacht aan mineralenvoorziening

Onder gemiddelde Nederlandse omstandigheden bevat vers gras een tekort aan selenium, koper, kobalt en vaak ook jodium. Besteed daarom extra aandacht aan de juiste mineralenvoorziening voor het jongvee. Zo hou je de groei en gezondheid ook tijdens de weidegang op peil. Een goed alternatief is het jongvee te voorzien van een Oligovet bolus aan het begin van het weideseizoen.

  1. Neospora-waarschuwingsbordje

Wil je wandelaars met honden attenderen op de risico’s van hondenpoep voor de gezondheid van jouw koeien? Bestel dan een Neospora-waarschuwingsbordje. Bevestig deze op een plek waar een wandel- of fietspad aan je percelen grenst.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons