Infectieziekten

Onze topprioriteit

Infectieziekten voorkomen

Infectieziekten bij melkvee tasten de weerstand aan, ten koste van dierwelzijn, levensduur en rendement. De aanpak is maatwerk per bedrijf. Het grootste gevaar voor een gezonde koppel koeien is natuurlijk een infectieziekte. De kern van de aanpak zit hem in het opsporen van de ziekte, het vrij worden en het vrij blijven. Als Rundveedierenartsen Wolvega focussen we op dit hele palet.

Insleep voorkomen, koeien beschermen

Gelukkig zijn veel bedrijven vrij van de meest voorkomende ziektes. De kunst is om hier vrij van te blijven. Hierbij is het zorgen om insleep te voorkomen en koeien te beschermen middels vaccinatie. De insleep van ziektes gebeurt in vele gevallen via erfbetreders of door de aankoop van koeien. Voor erfbetreders geldt dat bedrijfskleding een must is, daarnaast zijn schone ontsmette materialen iets wat absoluut niet mag worden vergeten. Bij aankoop van koeien is het noodzaak dat de ziekte statussen van de koeien van te voren bekend zijn en dat ze bij aankomst eerst in quarantaine gaan op het bedrijf. Dit om mogelijk ziektes, in combinatie met stress, geen kans te geven zich snel te verspreiden.

Niet optimaal functioneren kan duiden op sluimerende infectie

Helaas geven niet alle ziekten een heel duidelijk ziektebeeld. Het kan zijn dat er een ziekte door de koppel gaat, zonder dat daar direct grote verschijnselen van worden waargenomen. In het verleden zagen we onderweg met name IBR en BVD als grote boosdoeners van het niet optimaal functioneren. Op dit moment zien we andere kiemen meer naar voren komen zoals Mycoplasma en Mannheimia. Voor alle infectieziekten hebben we een gerichte en doeltreffende aanpak.

Mycoplasma aanpakken door verhogen weerstand

Zo hebben we afgelopen jaren een effectieve aanpak tegen Mycoplasma ontwikkeld. Een ziekte die we steeds vaker op melkveebedrijven zien terugkomen, zowel bij het jongvee als bij de melkkoeien. Mycoplasma sluimert vaak in de koppel en richt daardoor veel schade aan. Het kan zich op vele manieren laten zien. Zo zijn er de typische mycoplasma-infecties die zich richten op de gewrichten, op de uier of op de longen. Ook zien we vormen waarbij de algehele weerstand van de koppel dusdanig wordt onderdrukt dat er weerstandsproblemen ontstaan. Veel koeien die wegslijten zijn het gevolg. De aanpak richt zich met name in het naar boven halen van alle weerstand-ondermijnende zaken. Door de juiste aanpassingen zorgen we ervoor dat de weerstand dusdanig versterkt wordt, zodat Mycoplasma geen kans krijgt.

Rundveedierenartsen Wolvega hebben een gerichte aanpak voor de volgende besmettelijke dierziekten:

Meer weten over een van de hierboven genoemde dierziektes of over de gerichte aanpak? Neem dan contact op met onze praktijk.

Beoordelingen

Onze klanten aan het woord

Elke dag zetten wij dat stapje extra om verwachtingen van onze klanten te overtreffen. Wij zijn pas tevreden als onze veehouders dat ook zijn. En wie kunnen daar beter over vertellen dan zijzelf?

Hele fijne kliniek betaalbaar en betrouwbaar met fijne werknemers

    Jacoba Schieving

    Rundveedierenartsen Wolvega is een kliniek die veel samenwerkt met andere bedrijven die ook op mijn bedrijf komen. Waardoor ik snel en adequaat kan schakelen met als resultaat gezonde koeien.

      Romke Hettinga