Uiergezondheid

Onze topprioriteit

Uiergezondheid verbeteren

De aanpak van klinische en subklinische mastitis is maatwerk. Een optimale uiergezondheid is erg belangrijk op een melkveebedrijf. Veel mastitis zorgt voor melkderving, extra werk en een hoger antibioticumgebruik.

Gemiddeld kost mastitis €458,- per geval (bron: GD Deventer), op een bedrijf van 100 koeien kan een mastitis reductie van 20 naar 10 % dus een winst opleveren van ruim €4.000,- op jaarbasis.

Aanpak op maat

Rundveedierenartsen Wolvega heeft alle specialisaties in huis om de veehouder te helpen de uiergezondheid op uw bedrijf te verbeteren. Wij combineren de kengetallen, uw kennis als veehouder en onze klinische blik en maken hiervan naar aanleiding van een bezoek ter plaatse een passend plan van aanpak. Passend in de zin van dat wij rekening houden met uw behoefte en de mogelijkheden op het bedrijf.

Hele bedrijf doorlichten

Aan de hand van ons unieke 10-stappenplan lichten we dat uw gehele bedrijf door. Belangrijke onderwerpen hierin zijn onder andere: Melktechniek, koe comfort, hygiëne en behandeling.

Melkonderzoek

Een mastitisprobleem aanpakken begint vaak bij de basis, wat in veel gevallen betekent melkmonsters nemen van mastitiskwartieren. Deze onderzoek we op de mastitisverwekker inclusief zijn antibioticagevoeligheid. Het is belangrijk om van élk mastitis geval op uw bedrijf een melkmonster te nemen voordat u behandelt met een antibioticum. Dit melkmonster kunt u bewaren in de vriezer. Indien de koe niet opknapt, kunt u het monster insturen voor onderzoek. Op de uitslag leest u voor welke antibiotica deze mastitis verwekker wél gevoelig is.

Mastitisverwekkers: koegebonden of omgevingsgebonden?

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke mastitis kiemen op uw bedrijf aanwezig zijn. Zijn dit meer koegebonden óf juist omgevingsgebonden kiemen. Dit is belangrijk voor de aanpak van het probleem. Door van elk mastitisgeval een melkmonster te nemen en dit te bewaren, heeft u de mogelijkheid om eens in de zoveel tijd tegelijk een aantal monsters in te leveren voor onderzoek. Hierdoor krijgt u een goed beeld van de aanwezige mastitiskiemen op uw bedrijf.

Eigen laboratorium op praktijk

Dierenkliniek Wolvega heeft de mogelijkheid om melkmonsters op de praktijk te onderzoeken. Hierdoor is de uitslag één dag eerder bekend dan bij andere laboratoria.

Beoordelingen

Onze klanten aan het woord

Elke dag zetten wij dat stapje extra om verwachtingen van onze klanten te overtreffen. Wij zijn pas tevreden als onze veehouders dat ook zijn. En wie kunnen daar beter over vertellen dan zijzelf?

Hele fijne kliniek betaalbaar en betrouwbaar met fijne werknemers

  Jacoba Schieving

  Rundveedierenartsen Wolvega is een kliniek die veel samenwerkt met andere bedrijven die ook op mijn bedrijf komen. Waardoor ik snel en adequaat kan schakelen met als resultaat gezonde koeien.

   Romke Hettinga

   Uw klantenportaal

   Altijd alle gegevens bijelkaar

   Alle veterinaire informatie over uw bedrijf online, zoals logboeken, visiteformulieren, labuitslagen, vaccinatie herinneringen en facturen.