Jongveeopvok

Onze topprioriteit

Jongveeopfok nog beter

Een goede jongveeopfok is de basis voor een gezonde, productieve en vruchtbare melkveestapel. Rundveedierenartsen Wolvega helpen de puntjes op de i te zetten. Gezond jongvee. Wie wil dat nou niet!?! Het jongvee is immers de toekomst van het bedrijf. Zo proberen wij, samen met de veehouders te zorgen voor optimale omstandigheden tijdens de jongveeopfokperiode. Naast de routinematige handelingen (kalveren onthoornen, BVD antistoffen bloedafname voor de steekproef, etc.), komen wij regelmatig in contact met het jongvee op het bedrijf. Vaak gaat het om zieke kalveren.

Longproblemen en diarree

Niets is vervelender dan zieke kalveren, maar toch worden veel kalveren in de eerste levensmaanden ziek. Longproblemen en diarree zijn de meest voorkomende problemen bij jonge kalveren. Een van de belangrijkste aandachtspunten is de biestgift en -kwaliteit. Daarnaast zijn voor de weerstand van kalveren het droogstandsmanagement, de huisvesting en voeding van de kalveren zeer belangrijk.

Meten is weten

Als er problemen met de kalveren voordoen, kunnen we door middel van mestmonsters, bloedafname of een longspoeling erachter komen welke verwekker een rol speelt. Op het moment dat er een verwekker bekend is kunnen we het beste behandelplan vaststellen. Ook kunnen we de droge koeien of de kalveren preventief vaccineren tegen een aantal ziekteverwekkers.

Verspreiding ziektes voorkomen

Als er zich zieke kalveren voordoen, is het van belang om verspreiding te voorkomen. Dit kan door goede hygiënemaatregelen te treffen en de kalveren te verplaatsen volgens het all-in all-out principe.

Alles voor optimale groei

Optimale groei en ontwikkeling zijn van belang voor het op tijd kunnen insemineren van de dieren en uiteindelijk de optimale melkgift. Als er problemen zijn met betrekking tot de vruchtbaarheid van het jongvee, kunnen we bloedmonsters nemen om op mineralen, sporenelementen en/of vitaminen te controleren.

Studiegroep JongveeCoach

Wilt u meer weten over de jongveeopfok en gezondheid? Dan is er een JongveeCoach studiegroep waarmee we tweemaal per jaar samenkomen. Tijdens de studiegroep hebben we vaak eerst theorie op de praktijk en gaan we daarna samen naar een bedrijf om praktische zaken te bekijken en bespreken.

Heeft u vragen over vaccinaties of problemen bij het jongvee, dan kunt u contact met ons opnemen.

Beoordelingen

Onze klanten aan het woord

Elke dag zetten wij dat stapje extra om verwachtingen van onze klanten te overtreffen. Wij zijn pas tevreden als onze veehouders dat ook zijn. En wie kunnen daar beter over vertellen dan zijzelf?

Hele fijne kliniek betaalbaar en betrouwbaar met fijne werknemers

  Jacoba Schieving

  Rundveedierenartsen Wolvega is een kliniek die veel samenwerkt met andere bedrijven die ook op mijn bedrijf komen. Waardoor ik snel en adequaat kan schakelen met als resultaat gezonde koeien.

   Romke Hettinga

   Uw klantenportaal

   Altijd alle gegevens bijelkaar

   Alle veterinaire informatie over uw bedrijf online, zoals logboeken, visiteformulieren, labuitslagen, vaccinatie herinneringen en facturen.