Bacteriologisch onderzoek melk

‘mengflora’ en ‘geen groei’ verminderen

Algemeen

In 2021 zijn er bij dierenkliniek wolvega 790 melkmonsters ingeleverd. Hiervan is 16% ‘mengflora’ en bij 14% van de ingeleverde monsters is er ‘geen groei’. Wat zegt deze uitslag en hoe voorkomen we dit bij de volgende monstername?

Mengflora

Wanneer er op de uitslag ‘mengflora’ staat, betekent dit dat er in het melkmonster drie of meer verschillende soorten bacteriën zijn gevonden. Dit is meestal het gevolg van onzorgvuldige melkmonstername. Bijvoorbeeld als de speenpunt niet goed gedesinfecteerd is, de koe trapt op moment van monstername, er is vuil in het buisje terecht gekomen of de monsters zijn onjuist bewaard of getransporteerd. Voor een betrouwbare uitslag van het bacteriologisch onderzoek zijn een aantal dingen belangrijk:

 1. de monstername moet zo steriel mogelijk gebeuren, in de daarvoor bestemde melkbuisjes
 2. draag schone melkershandschoenen
 3. melk de eerste stralen weg voor u het melkmonster neemt
 4. behandel droog voor
 5. desinfecteer de speenpunt
 6. let bij de monstername op dat er geen vuil of stof in het monsterbuisje komt
 7. na de monstername kunt u de melkmonsters maximaal 24 uur in de koelkast bewaren. Indien het langer dan 24 uur duurt voordat u de melkmonsters naar de praktijk brengt, is het beter om de melkmonsters in te vriezen

Geen groei

Wanneer er op de uitslag ‘geen groei’ staat, kan dit vier dingen betekenen:

 1. Geen mastitiskiemen aangetoond.
 2. Groeiremmende stoffen (antibiotica) aanwezig in het melkmonster.
 3. Er zit (te) veel tijd tussen eerste symptomen van mastitis en de monstername. Hoe eerder de monstername, hoe beter de verantwoordelijke kiem geïsoleerd kan worden.
 4. Bij standaard bacteriologisch onderzoek wordt het melkmonster op de meest voorkomende mastitiskiemen onderzocht. Het kan zijn dat de verwekkende kiem niet in de test is meegenomen.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons