Catosal® ondersteunt koeien bij herstel

Gezondheid,Algemeen

Als ondersteunende therapie bij zieke koeien kiezen we vaak voor Catosal®. Dit middel bevat de essentiële vitamine B12 en fosfor. Het versterkt het hele lichaam en zorgt voor sneller herstel na het afkalven of ziekte. Lees meer over het gebruik en de werking van Catosal®

Catosal® ondersteunt koeien bij herstel

Catosal® wordt door ons vaak ingezet als ondersteunende therapie bij zieke koeien. Waarom doen wij dit en hoe werkt het? Het middel bevat de essentiële vitamine B12 en fosfor. Een ondersteunende therapie versterkt het hele lichaam en zorgt voor sneller herstel na het afkalven of ziekte.

Catosal® is een tonicum, dit is een benaming voor een middel dat het gehele lichaam of delen daarvan versterkt. Het bevat twee werkzame stoffen: cyanocobalamine en butafosfan. Butafosfan is een organische fosforverbinding en cyanocobalamine is bekend als vitamine B12.

Fosfor en B12 belangrijk in transitieperiode

Vitamine B12 en fosfor zijn twee belangrijke stoffen in de transitieperiode van melkkoeien. De behoefte aan beide stoffen stijgt enorm na het afkalven, mede omdat de melkproductie op gang komt en omdat het energiemetabolisme stijgt. Fosfor is belangrijk voor het functioneren van verschillende cellen en ook voor de energiehuishouding. De aanmaak van glucose in het lichaam hangt mede af van de hoeveelheid beschikbare fosfor.

B12 essentieel voor aanmaak propionzuur

Vitamine B12 wordt door koeien in de pens aangemaakt. In hoeverre dat gebeurt is afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid kobalt en het niveau van structuur in het voer. Vitamine B12 is een belangrijk en essentieel voor de aanmaak van glucose uit propionzuur. Vitamine B12 heeft ook effect op de eetlust en het bevordert het eiwit-, koolhydraat- en vetmetabolisme.

Balans tussen opname en uitscheiding

Een koe slaat de opgenomen fosfor en vitamine B12 op in de lever. Beide stoffen worden net als calcium uitgescheiden in de melk. Als de melkproductie stijgt, kan de uitscheiding groter zijn dan de voorraad. Vooral bij ziekte (meer verbruik in het lichaam), verminderde voeropname of verminderde pensfunctie kan het dier een tekort krijgen aan fosfor en vitamine B12.

Herstel bevorderen

Een ondersteunende therapie met Catosal® kan het tekort aan fosfor en vitamine beperken en helpen bij het herstel van slepende melkziekte, lebmaagverplaatsingen, mastitis en melkziekte. Het middel wordt snel na toediening snel afgebroken in het lichaam. Hierdoor is het effectiever om de koe gedurende drie opeenvolgende dagen te behandelen. De dosering in volwassen runderen is 25 ml per dier per keer. Voor een kalf is dit 12 ml per dier per keer.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons