Gezonde kalveren: optimale jongveeopfok start in de droogstand

Algemeen

Niets is vervelender dan zieke kalveren. Veel kalveren worden in de eerste levensmaanden ziek. Diarree en longproblemen komen het meeste voor. De vijf belangrijkste aandachtspunten voor een optimale jongveeopfok op een rij.

Jongveeopfok begint in de droogstand

De gezondheid van de kalveren begint in de droogstand van de koe. Het is belangrijk dat droge koeien elke dag vers en fris voer krijgen. De koeien moeten gemiddeld 12-13 kg droge stof opnemen in de droogstand. Daarnaast moeten droge koeien altijd vers en fris drinkwater ter beschikking hebben en het water moet goed bereikbaar zijn. Ook de huisvesting is van belang. De ligboxen van droge koeien zouden schoon, droog en comfortabel moeten zijn. Hierbij is het van belang dat droge koeien wat meer ruimte nodig hebben en dus een wat bredere ligbox. De afkalfstal is minstens net zo belangrijk. Deze moet schoon en droog zijn. Hier belandt het kalf immers op de grond (en kan veel vuil opnemen indien niet voldoende schoon).

Biestopname pasgeboren kalf: veel, vlug en vaak

Na de geboorte is het voor het kalf belangrijk dat het op tijd en voldoende biest krijgt. Het streven zou moeten zijn dat er minimaal 2 liter biest gegeven wordt binnen 2 uur na afkalven. De eerste 24 uur zal er totaal 6 liter gegeven moeten worden. Naast de hoeveelheid is ook de kwaliteit van belang. Een brixwaarde van minimaal 23 is voldoende kwaliteit. Bij problemen tijdens de eerste levensweken, kan de biest verrijkt worden door de koe 12-3 weken voor afkalven te vaccineren. Wilt u zeker weten of de kalveren voldoende afweerstoffen binnen hebben gekregen, kan de concentratie antistoffen in het bloed bepaald worden tussen de 2 en 7 dagen leeftijd. Voor extra weerstand kan na de overgang op (kunstmelk) nog eenmaal daags 125 ml biest (brix>23) bijgemengd worden tot 10-14 dagen leeftijd.

Gezonde kalveren

Schone en droge hokken voor jonge kalveren

Naast biestgift is ook de huisvesting van de jonge kalveren van belang. Zorg dat ze in een schoon en droog hok komen. Mest de kalverhokken tussen elk kalf uit, laat ze drogen (het liefst in de zon) en enkele dagen leegstaan. Ook kan er gekozen worden voor reinigen en desinfecteren van de hokken om extra hygiëne te verkrijgen. Kalveren kunnen tegen longproblemen worden gevaccineerd vanaf 1 week leeftijd.

Kalverdiarree: aanpak op maat

Bied bij de kalveren altijd drinkwater aan in een apart emmertje. Het leegdrinken van het emmertje kan een aanwijzing zijn van het ontwikkelen van diarree. Bij diarree is het van belang om onderscheid te maken tussen de verschillende veroorzakers, alleen met de juiste diagnose kan het juiste behandelplan en de juiste preventieve maatregelen vastgesteld worden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Zorg er bij diarree voor dat de kalveren (naast de normale voeding) voldoende vocht met elektrolytenmix (4-5x per dag) opnemen zodat de vochtbalans op peil blijft. Geef kalveren met diarreeklachten niet meer dan 2 tot 2,5 liter (kunst)melk per keer.  Het dagelijks toevoegen van 125 ml biest van gevaccineerde koeien kan helpen bij acute diarreeproblemen.

Verplaatsen naar groepshokken: all-in all-out

Bij het verplaatsen van de kalveren naar groepshokken is het van belang dat er niet te veel verschil is in de leeftijd van de kalveren en dat de groepen niet te groot zijn. Om de infectiedruk te verlagen is het all-in all-out principe van belang. Voor het klimaat in de groepshokken is het belangrijkst dat er geen tocht en/of koude luchtval op de kalveren is. Onder de 15 graden kan een kalverdekje ervoor zorgen dat niet te veel energie verloren gaat om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Bij vragen over vaccinaties of problemen bij de kalveren kunt u contact opnemen met uw dierenarts.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.