Klauwgezondheid
Onze topprioriteit
Klauwgezondheid versterken
Gezonde klauwen zijn essentieel voor een lange levensduur. Met Rundveedierenartsen Wolvega houdt u melkkoeien, individueel en op koppelniveau, langer op de been. Goede benen en goede klauwen liggen aan de grondslag voor het goed functioneren van de koeien. Koeien met een goede klauwgezondheid eten meer, hebben hierdoor een betere weerstand, produceren meer melk en laten tochtverschijnselen beter zien. Daarnaast verlengt het ook de levensduur van het dier en verhoogt het de arbeidsvreugde.
Gezonde loop van een koe
Een gezonde koe wandelt vlot en in een gelijkmatig ritme. De passen zijn steeds even lang en het dier zet de achterpoot in het spoor van de voorpoot. Ze houdt haar kop stabiel, een klein beetje lager dan de rug. Zowel bij stilstaan als tijdens het wandelen blijft de rug recht. De koe ontlast geen poot of poten. Ons advies is om een koe bij het droogzetten van de koe en bij 90 dagen in lactatie te bekappen. Als je zorgt dat koeien op het moment van afkalven op goed verzorgde klauwen staan, loop je minder risico op problemen. Daarnaast kan een halfjaarlijkse koppelbehandeling helpen bij het verminderen van problemen en het tijdig opsporen van problemen.
Voor een goede klauwgezondheid zijn de volgende zaken belangrijk:
- Goede stalhygiëne – de infectiedruk moet zo laag mogelijk worden gehouden. Zorg daarnaast voor een schone, droge stalvloer en comfortabele ligboxen.
- Aanpak klauwaandoening.
- Goede voeding, denk hierbij ook aan de mineralenvoorziening.
Klauwgezondheid verbeteren
Met een gestructureerde aanpak krijgt u grip op de klauwgezondheid op uw melkveebedrijf. Deze aanpak kan samen met uw dierenarts, klauwverzorger en voeradviseur opgesteld worden. Samen kijken we dan wat er eventueel kan worden verbeterd. Door zorgvuldige registratie van alle gevonden aandoeningen tijdens het bekappen, kunnen we een analyse van het klauwprobleem maken. Een overzicht van de meestvoorkomende klauwproblemen kan helpen om draadkrachtig te reageren op de vastgestelde problemen. Om in de toekomst problemen te voorkomen, is het ook van belang om risicofactoren in beeld te brengen.
Klauwproblemen behandelen
Natuurlijk kunnen wij u ook helpen met het curatief behandelen van klauwproblemen. Bij complexe gevallen kan het noodzakelijk zijn om de ondervoet te verdoven. Denk hierbij aan:
- Chirurgische verwijderen van een tyloom
- (gedeeltelijke) klauwamputaties (bijvoorbeeld door teenpuntnecrose)
Heeft u een vraag of wilt u meer weten wat de mogelijkheden zijn op uw bedrijf, neem dan gerust contact op met Rundveedierenartsen Wolvega.
Beoordelingen
Onze klanten aan het woord
Elke dag zetten wij dat stapje extra om verwachtingen van onze klanten te overtreffen. Wij zijn pas tevreden als onze veehouders dat ook zijn. En wie kunnen daar beter over vertellen dan zijzelf?
Rundveedierenartsen Wolvega is een kliniek die veel samenwerkt met andere bedrijven die ook op mijn bedrijf komen. Waardoor ik snel en adequaat kan schakelen met als resultaat gezonde koeien.
Hele fijne kliniek betaalbaar en betrouwbaar met fijne werknemers