Let op hygiëne bij tochtig spuiten

Gezondheid

Afgelopen jaren hebben we enkele koeien gehad met spuitplekken na tochtig spuiten. In vele gevallen was dit niet ernstig, maar in enkele gevallen trad er een boutvuur-infectie op.

Boutvuur wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium chauvoei. Deze bacterie kan in de grond en omgeving voorkomen. Met injecteren kan deze mee naar binnenkomen, alwaar deze voor veel schade zorgt. De bacterie produceert gas en gifstoffen. Deze zorgen voor acute kreupelheid, zwellingen en ernstig zieke dieren. Direct behandeling met penicillines is noodzakelijk om de koe te redden.

Hygiëne bij injectie is altijd van belang, maar bij het tochtig spuiten verdient dit nog extra aandacht. De middelen zorgen voor vasoconstrictie. Dit betekend dat de bloedvaatjes op de injectieplek samentrekken. Hierdoor komen afweercellen moeilijker op deze plek, waardoor een meegenomen bacterie makkelijker kan groeien. Bij tochtig spuiten is het gebruik van schone naalden en spuiten daarom een must. Let eveneens op reinheid van de injectieplek bij de koe.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons