Mannheimia steeds vaker oorzaak van longontsteking bij melkkoeien

Gezondheid

De afgelopen jaren zien we een toename van het aantal koeien met longontsteking veroorzaakt door de Mannheimia hemolytica-bacterie. Het aantal koeien dat aan Mannheimia is gestorven, is in 10 jaar tijd maar liefst 5 keer zo hoog geworden. Hoewel Mannheimia lastig is te herkennen is het wel belangrijk om deze zo snel mogelijk als veroorzaker aan te kunnen wijzen. Bij een snelle diagnose is een infectie namelijk goed te behandelen met antibiotica en een ontstekingsremmer.

 

Mannheimia steeds vaker oorzaak van longontsteking bij melkkoeien  

 De afgelopen jaren zien we een toename van het aantal koeien met longontsteking. De ontsteking kan door verschillende bacteriën worden veroorzaakt, maar er is een duidelijke opkomst van de Mannheimia hemolytica-bacterie. Het aantal koeien dat aan Mannheimia gestorven is in 10 jaar tijd maar liefst vervijfvoudigd.

De Gezondheidsdienst bevestigt dat er sprake is van een toename van het aantal Mannheimia besmettingen. Veel koeien dragen deze bacterie bij zich zonder dat het problemen oplevert. Door een acute stressfactor kan Mannheimia zich in het longvlies nestelen. Vervolgens scheidt de bacterie gifstoffen uit die witte bloedcellen doden. Deze gifstoffen worden leukotoxinen genoemd en maken dat Mannheimia-infecties zoveel schade veroorzaken. De leukotoxinen zorgen ervoor dat een koe binnen twaalf uur al doodziek kan zijn.

Lastig te herkennen

Het lastige van Mannheimia is dat het moeilijk te herkennen is. Het is een beetje te vergelijken met een acute Coli-uierontsteking maar die is vaak makkelijker te zien. De symptomen bij Mannheimia zijn koorts (>40 oC) en een daling in de melkproductie. Mannheimia komt vaker in de winter voor en ook bij koeien in de tweede helft van de lactatie die in een goede conditie zijn.

Koeien monitoren

Hoe de Mannheimia zich precies verspreidt is nog onduidelijk. Als er eenmaal een geval op een bedrijf is, wordt gemiddeld 7,5% van de koppel ziek. Een snelle diagnose is cruciaal om schade te beperken. Dit kan door koeien 2x per dag te temperaturen en de melkgift te monitoren. Bij een verdachte koe kan een longspoeling worden uitgevoerd om Mannheimia aan te tonen.

Bloedtest of sectie

Bij acuut zieke koeien is het mogelijk een nieuwe bloedtest in te zetten. Door drie weken later nogmaals bloed af te nemen en te onderzoeken, kun je controleren of Mannheimia een rol heeft gespeeld

Behandelen en voorkomen

Als de diagnose snel wordt gesteld is een infectie goed te behandelen met antibiotica en een ontstekingsremmer. Beter nog is om problemen te voorkomen. Preventieve maatregelen moeten gericht zijn op het voorkomen van acute stress bij de koeien. Ook kunt u ervoor kiezen om de koeien te vaccineren (pinkengriep vaccin) waar we in de praktijk goede ervaringen mee hebben.

Melden bij veeverzekering

Mocht u toch te maken krijgen met een uitbraak van Mannheimia kunt u dit, mits afgesloten, melden bij uw veeverzekering.

Heeft u nog vragen stel ze dan gerust.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons