Meer klauwproblemen door hittestress van afgelopen zomer

Meer klauwproblemen door hittestress van afgelopen zomer: hoe komt het en hoe te voorkomen?

Algemeen

Afgelopen zomer waren de buitentemperaturen voor koeien vaak onaangenaam hoog. Problemen door de hitte, zoals lebmaagverdraaiingen, vielen overigens toen wel mee. Nu zien we wel een toename van de klauwproblemen die is terug te voeren op de hittestress van afgelopen zomer.

De afgelopen hete zomer zijn de koeien, ondanks een groot risico op hittestress, over het algemeen goed doorgekomen. In het verleden zagen we het aantal gedraaide lebmagen na een warme periode vaak stijgen. Afgelopen zomer zagen we deze stijging niet.

Langetermijngevolgen: klauwproblemen

Wel zien we afgelopen maanden de langetermijngevolgen van de hittestress, zoals een toename van het aantal klauwproblemen. Dit komt door veranderingen in de bloedsomloop van de koe tijdens warme dagen. Om meer lichaamswarmte kwijt te raken, gaat er meer bloed naar de huid van de koe. De bloedvaten in de huid gaan meer openstaan (vasodilatatie). Doordat deze bloedvaten meer open gaan staan, moet er op andere plekken bloedvaten meer samentrekken (vasoconstrictie). Dit gebeurt onder andere in de darmen en klauwen. Hierdoor zien we eerder beschadigingen in de klauw- en darmcellen, waardoor er scheurtjes tussen de cellen komen. Gevolg: gifstoffen komen makkelijker de darm binnen en de klauwen worden minder sterk.

Staan om hitte kwijt te raken

Bijkomend nadelig effect is dat koeien met warme dagen ook meer gaan staan om meer lichaamswarmte kwijt te kunnen raken. Dit resulteert in een hogere belasting van deze toch al minder sterke klauwen, waardoor zoolbloedingen, zoolzweren en witte-lijn-defecten eerder ontstaan. De gifstoffen vanuit de darm zorgen ervoor dat er eerder tussenklauwontstekingen of mortellaro ontstaan.

Nu al nadenken over extra ventilatie

Op dit moment is het van belang om koeien met klauwgezondheidsproblemen direct aan te pakken. Voor de volgende zomer is het goed om nogmaals te kijken hoe u koeien tijdens warme periodes beter kunt ondersteunen. Een belangrijke punt is hierbij om bij liggende koeien de warmte zo snel mogelijk af te voeren door extra ventilatie. Hierdoor hoeft de koe niet te gaan staan om haar warmte kwijt te raken, waardoor de klauwen beter worden ontlast.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons