Preventieve maatregelen tegen longproblemen kunnen snel uit

Uncategorized

In de wintermaanden steken longproblemen als hoesten en longontsteking weer sneller de kop op. De kosten van behandelen en van gevolgen als groeiachterstand en mindere productie maken luchtweginfecties bij jongvee tot een van de grootste kostenposten. Preventieve maatregelen tegen longproblemen zoals enten, kunnen dan al snel uit.

Preventieve maatregelen tegen longproblemen kunnen snel uit 

De schommelende temperaturen en hoge luchtvochtigheid in de wintermaanden hebben een nadelig effect op de gezondheid van de luchtwegen. Kalveren gaan hoesten en longontsteking kan de kop opsteken bij koeien. Een longspoeling kan een van de manieren zijn om longontsteking te behandelen, maar is dit altijd nodig? 

Veroorzakers blootleggen 

Niet elke ziekteverwekker is even gevoelig voor elke antibioticasoort. Een koe met longontsteking doeltreffend behandelen begint daarom vaak bij het in beeld brengen van de veroorzaker om zo het juiste middel in te zetten. Daarnaast is het dan ook mogelijk om resistentie binnen de koppel tegen bepaalde ziekteverwekkers in kaart te brengen.  

Preventieve maatregelen 

Bij kalveren kan je ook een longspoeling laten doen. Zo weet je om welke ziekteverwekker het gaat en of je daartegen kunt enten. De kosten van preventieve maatregelen tegen longproblemen zoals enten, kunnen al snel uit. Behandelkosten, groeiachterstand, een mindere productie als melkkoe en sterfte zorgen ervoor dat luchtweginfecties bij jongvee een van de grootste kostenposten zijn.  

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons