R in de maand: voorkom longontsteking

Gezondheid

De “r” zit weer in de maand, daarbij ook de “r” van risico op longproblemen bij kalveren. Longontsteking beschadigt de longen met alle gevolgen van dien. Door kalveren al in een vroeg stadium te beschermen tegen BRSV, Mannheimia en Parainfluenza voorkom je longontsteking. Zo kunnen ze gezond uitgroeien tot een volwassen melkkoe.

Voorkom longontsteking bij kalveren
Wanneer de “r” in de maand zit, neemt het risico op longproblemen bij kalveren toe. Dit zien wij als praktijk terug in het aantal bezoeken aan zieke kalveren, maar ook in de toename van het Resflor gebruik. Bescherm je kalveren op tijd tegen longontsteking. Vooral als je niet jaarrond vaccineert tegen pinkengriep.

Longontsteking brengt grote schade aan in de longen, wat naast pijn ook verminderde groei en mindere resultaten in een later stadium geeft. De problemen beginnen vaak met het welbekende pinkengriep-virus (BRSV). Dit virus beschadigt longcellen, waardoor allerlei bacteriën als Mannheimia binnen kunnen dringen. Deze bacteriën zorgen uiteindelijk voor de heftige pinkengriep.

In veel gevallen helpt het aanpakken van BRSV effectief tegen longontsteking. Uiteraard zijn goede ventilatie (voldoende verse lucht, geen tocht) en voeding ook van belang.

Bovalto-Respi3
Je kunt uit verschillende vaccinatiemogelijkheden kiezen om kalveren weerstand te bieden tegen BRSV. Wij noemen er drie. De meest toegepaste vaccinatie is Bovalto-Respi3. Dit vaccin beschermt tegen BRSV, Mannheimia en Parainfluenza. Breng vanaf 14 dagen leeftijd twee injecties met een interval van minimaal 3 weken toe. Het middel beschermt het kalf 6 maanden.

Drachtige koeien vaccineren
Je kunt er ook voor kiezen om drachtige koeien met Bovalto-Respi3 te vaccineren. Hierdoor komen er antistoffen tegen de genoemde bacteriën in de biest waardoor het kalf al op jonge leeftijd weerstand opbouwt.

Neusenting
Een andere optie voor vroege bescherming tegen longontsteking bij kalveren is een neusenting met Bovalto-Respi Intranasaal. Dit vaccin biedt een goede lokale bescherming tegen BRSV en Parainfluenza. Het middel kun je vanaf 10 dagen leeftijd inzetten en beschermt het kalf 3 maanden. Je kunt dit vaccin ook in combinatie met Bovalto-Respi3 toepassen.

Onderzoek geeft inzicht
Met onderzoek zie je welke ziektekiemen er op je bedrijf aanwezig zijn. Een longspoeling geeft zicht op de kiemen die op het moment van longontsteking aanwezig zijn in de longen van het kalf. Voorwaarde hierbij is dat het kalf minder dan een dag longproblemen vertoont om de eerste ziekteverwekker op te sporen. Daarnaast is het mogelijk om te kijken welke antistoffen kalveren hebben op latere leeftijd (>6 maanden). Dit laat zien welke luchtwegkiemen de kalveren zijn tegengekomen. Dit kan eventueel gecombineerd worden met het BVD-bewakingsonderzoek. Met deze inzichten kunnen we de meest optimale vaccinatiestrategie bepalen.

Neem voor meer informatie contact op met je dierenarts.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons