Salmonella uitslagen: meer omslagen deze herfst

Algemeen,Gezondheid

De meeste melkveehouders hebben de salmonella tankuitslag afgelopen maand weer ontvangen. Het grootste deel van deze uitslagen was gelukkig negatief op afweerstoffen. Toch zien we ook dit najaar weer een stijging van het aantal positieve tankuitslagen.

Uitslag tankmelkonderzoek

Als dierenartspraktijk ontvangen we alleen van de bedrijven die leveren aan FrieslandCampina de uitslag van het salmonella tankmelkonderzoek. Van deze 113 bedrijven hadden 7 bedrijven een positieve tank. Bij drie van deze bedrijven was het voor het eerst sinds jaren dat ze weer een positieve tankuitslag hadden. Bij de andere vier bedrijven is de tankmelkuitslag al meerdere keren achter elkaar positief.

Toename in najaar

Een toename van het aantal positieve tankmelkuitslagen zien we vaker in de herfst. Mogelijke oorzaak van besmetting kan zijn het gebruik van slootwater als drinkwater bij weidegang. Het beweiden of voeren van vers gras van recent met dierlijke mest bemeste percelen kan tevens een oorzaak zijn. In veel gevallen is de oorzaak overigens ook ongrijpbaar.

Voorkom verspreiding

In de vermindering van verspreiding van salmonella is het voorkomen van mest-voer-contact een absolute must. Denk hierbij aan de route met bevuilde laarzen, voerovergangen in combinatie met de voermengwagen en de reinheid van het drinkwater. 

Geplaatst door:

Deel bericht: