Slepende melkziekte: 1x per dag melken voor sneller en beter herstel

Algemeen,Gezondheid

In de eerste 60, met name 14 dagen van de lactatie, zie je dat koeien meer energie verliezen dan dat ze op kunnen nemen. Deze zogeheten negatieve energiebalans is in principe een normaal proces. Als dit problemen oplevert, kan je kortstondig de koe één keer daags melken.

Leververvetting

Een koe breekt haar vetreserves af om er voor te zorgen dat er voldoende vet in de melk komt. De lever van de koe zet het vet om in nieuwe energie. Als dit proces te veel doorslaat en de koe te veel vet afbreekt, treedt er leververvetting op. De afbraakproducten van het vet zijn meetbaar door de ketonen te meten. Indien dit aantal te hoog is, is er sprake van slepende melkziekte (ketose).

Slepende melkziekte behandelen

In de behandeling van slepende melkziekte is het van belang om aan de ene kant te zorgen dat de koe meer glucogene energie krijgt. Glucogene energie zit bijvoorbeeld in propyleen, energiepillen en kexxtone. Aan de andere kant is het van belang de uitstroom van energie (in de vorm van melk) te beperken. Zo hoeft de koe minder energie vanuit haar vetreserves te halen.

1x per dag melken

Het één keer per dag melken gebeurt al veel bij zieke koeien met slepende melkziekte. Uit onderzoek blijkt nu dat dit, in combinatie met het toedienen van glucogene energie, zorgt voor een snelle daling van het verhoogde aantal ketonen. Het advies is om dit maximaal 5 tot 6 dagen toe te passen. Melk je de koeien voor een langere periode één keer per dag, dan blijft de melkproductie op langere termijn lager. Na 5 tot 6 dagen zie je deze verlaagde productie niet.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons