Teenpuntnecrose

Gezondheid

Ernstige klauwaandoeningen als teenpuntnecrose en een chronisch wittelijndefect zijn vaak zeer slecht te genezen. Uit onderzoek komt naar voren dat de gemeenschappelijke factor van deze aandoeningen vaak de Treponema bacterie is. Dit is de klassieke Mortellaro bacterie. Sinds twee jaar behandelen wij deze koeien met het antibioticum tilmicosine (Tildosin).

Onderzoek van de Gezondheidsdienst bij 40 koeien met een chronische klauwaandoeningen (27x teenpuntnecrose, en 13 x wittelijndefect) toont aan dat een lokale behandeling i.c.m. tylmycosine resulteert in 95% genezing, alsmede een lactatiewaarde stijging van 101.3 naar 108.7.

Lokale behandeling betrof in dit geval een kopersulfaat houdend middel als Hoof-fit gel of  Intra Epidine spray i.c.m. een verband.

De resultaten uit onze eigen praktijk zijn als volgt. Op 4 melkveebedrijven hebben we de afgelopen twee jaar tilmicosine als behandeling voor teenpuntnecrose veelvuldig ingezet. In totaal zijn er op deze bedrijven 51 koeien behandeld. Van deze koeien zijn er 42 (82%) nog steeds aanwezig op het bedrijf. Hier gaan we vanuit dat deze koeien genezen zijn c.q. acceptabel zijn gaan lopen.

Bij 4 koeien is de lactatiewaarde gedaald, bij 9 koeien gestegen. Van de andere koeien hadden we daar helaas geen informatie over.

Heeft u ook een koe met een chronische klauwaandoening? Raadpleeg zo spoedig mogelijk een dierenarts voor de mogelijke behandelopties. Tildosin heeft een wachttijd voor melk van 36 dagen, waarbij de droogstand NIET meetelt. Wij adviseren, om het melkverlies te beperken, de koe 36 dagen voor de verwachte droogzetdatum te behandelen.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons