Wees voorzichtig met voeren van verse mais

Uncategorized

Pas op met het voeren van grote hoeveelheden verse mais aan uw koeien. Door een hoog suikergehalte kan het gezondheidsproblemen geven. Te veel verse mais kan leiden tot te dunne mest, melkproductiedaling, tussenklauwontsteking, mastitis en luie koeien. 

Wees voorzichtig met voeren van verse mais 

Pas op met het voeren van grote hoeveelheden verse mais aan uw koeien. Door een hoog suikergehalte kan het gezondheidsproblemen geven. Te veel verse mais kan leiden tot te dunne mest, melkproductiedaling, tussenklauwontsteking, mastitis en ‘luie’ koeien.

Verse mais bevat een grotere hoeveelheid suikers dan goed geconserveerde mais. Koeien vreten deze mais graag wat zorgt voor een hoge opname. Daarnaast is verse mais meer broeigevoelig dan goed geconserveerde mais. Het advies is daarom om verse mais de eerste vier tot zes weken na inkuilen liever niet te voeren. Na die periode is een maiskuil over het algemeen goed geconserveerd. 

Aandachtspunten bij verse mais
Als u toch eerder wilt beginnen met het voeren van verse mais, zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:  

  • Houd de hoeveelheid verse mais beperkt 
  • Voer de hoeveelheid geleidelijk op  
  • Zorg voor voldoende structuurwaarde in het totale rantsoen 
  • Verminder de hoeveelheid andere suikerrijke producten in het rantsoen (de 1ste snee graskuil bevat gemiddeld veel suiker per kg/ds).  

Heeft u andere rantsoenvragen? Uw dierenarts en uw voerman denken graag met u mee. 

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons