Zorg voor voldoende en goed ruwvoer bij jonge kalveren

Uncategorized

Het verstrekken van voldoende kalverbrok bij kalveren tot 4 maanden stimuleert de ontwikkeling van de pens. Hoe beter de pens is ontwikkeld, hoe beter het kalf later voer om kan zetten in melk. Zorg dus bij jonge kalveren voor voldoende krachtvoer en vul aan met geschikt ruwvoer zoals fijn hooi, gehakseld stro of luzerne.

Zorg voor voldoende en goed ruwvoer bij jonge kalveren 

Het belang van biest staat vaak in de aandacht. Toch is dat niet het enige wat belangrijk is bij jonge kalveren. Een goede pensontwikkeling bij kalveren tot 4 maanden hangt af van voldoende krachtvoer en het juiste ruwvoer.  

Geen kuilgras 

Het komt wel eens voor dat kalveren tot 4 maanden restvoer van de koeien voorgeschoteld krijgen. Dit raden wij sterk af, omdat het restvoer vaak te veel energie en kuilgras bevat. Jonge kalveren hebben een onvoldoende ontwikkelde pens waardoor ze het kuilgras slecht kunnen fermenteren. Het gevolg hiervan is dat kalveren vervetten en hangbuikjes krijgen.   

Voldoende kalverbrok 

Om de pens wel goed te laten ontwikkelen bij kalveren tot 4 maanden is voldoende kalverbrok van belang. Dat is minimaal 1,5 kg per kalf per dag bij spenen. Krachtvoer zorgt voor een betere ontwikkeling van de penspapillen en dus een betere penswerking. In afbeelding 1 zie je de binnenwand van de pens van een kalf dat alleen melk heeft gekregen. Op afbeelding 2 zie je de binnenwand van de pens van een kalf dat melk en kalverbrok heeft gekregen.

Afbeelding 1 – Melk                          Afbeelding 2 – Melk + kalverbrok

Naast krachtvoer, is het ook van belang kalveren tot 4 maanden makkelijk verteerbaar ruwvoer zoals fijn hooi, gehakseld stro of luzerne te voeren.  

Neem voor meer informatie contact op met je dierenarts. 

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons