6 tips voor het inbrengen van een speenafsluiter (teatsealer)

Gezondheid

Koeien vormen voor de droogstand een natuurlijke speenafsluiter van keratine. Uit onderzoek blijkt dat 25 procent van de spenen geen natuurlijke keratineprop vormt. Gebruik daarom altijd een teatsealer om een koe droog te zetten. Door deze speenafsluiter op een juiste manier in te brengen, komen er geen residuen in de melk. Wij geven je 6 tips.

  1. Bewaar de injectoren rechtop

Als de injector rechtop staat kan de lucht zich onder de dop verzamelen. Voor toediening kan je deze lucht met de stamper naar buiten drukken. Leg de injector voor toediening nooit in water. Er kan mogelijk water met bacteriën in de uier komen via de teatsealer.

  1. Zorg voor schoon en leeggemolken uier

Zorg voor het droogzetten met een speenafsluiter dat de uier schoon en volledig leeggemolken is. Zet de koe direct na het melken droog.

  1. Werk hygiënisch

Hygiëne is heel belangrijk. Zorg voor schone spenen en draag handschoenen om te voorkomen dat er bacteriën in de uier komen. Let op: reinig met de desinfecteerdoekjes enkel de speenpunt.

  1. Sluit de speen af

Voorkom dat de afsluitprop in de speen in het klierweefsel van de uier komt. Het is belangrijk om de speenbasis dicht te drukken als je de teatsealer toedient. Gebruik één injector per speen.

  1. Breng injector niet te diep in

Met de “deelbare” dop kan je de inbrengdiepte bepalen. Vermijd dat de injector volledig in de speen gaat. Zo voorkom je speenschade wat een negatief effect heeft op de uiergezondheid.

  1. Breng injector niet te diep in

Met de “deelbare” dop kan je de inbrengdiepte bepalen. Vermijd dat de injector volledig in de speen gaat. Zo voorkom je speenschade wat een negatief effect heeft op de uiergezondheid.

Meest gemaakte fouten

  1. De injector gaat vaak te diep in de uier waardoor verwondingen kunnen ontstaan.
  2. De pasta gaat vaak te diep in de uier en komt in het klierweefsel. Hierdoor komen residuen in de melk komen. Het duurt gemiddeld 14,5 melkingen voordat de speenafsluiter uit de melk is.

 

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons