22 december 2022
Een Bacteriologisch Onderzoek van melk is een prima hulpmiddel om de veroorzaker van uiergezondheidsproblemen op te sporen. Een voorwaarde is wel dat u het melkmonster op de juiste manier en op het juiste moment neemt. In het afgelopen jaar ging dat bij bijna een derde van de onderzochte monsters niet goed. We zetten een aantal aandachtpunten voor u op een rij.
In het afgelopen jaar zijn er bij ons in de praktijk 579 melkmonsters ingeleverd. Hiervan constateerden we bij 10,2% van de ingeleverde monsters ‘mengflora’ en bij 20,6% ‘geen groei’. Deze onderzoeken leveren daarmee niet het gewenste resultaat. Dat is jammer omdat het met een goede monstername kan worden voorkomen
Mengflora: monstername onzorgvuldig
Wanneer er op de uitslag ‘mengflora’ staat, betekent dit dat er in het melkmonster drie of meer verschillende soorten bacteriën zijn gevonden. Dit is meestal het gevolg van onzorgvuldige melkmonstername. Bijvoorbeeld geen goede desinfectie van de speenpunt, de koe trapt op moment van monstername, er is vuil in het buisje terecht gekomen of de monsters zijn onjuist bewaard of getransporteerd.
Aandachtspunten bij monstername
Voor een betrouwbare uitslag van het bacteriologisch onderzoek is het belangrijk dat de monstername zo steriel mogelijk gebeurt in de daarvoor bestemde melkbuisjes. Let op de volgende aandachtspunten:
Geen groei: tal van oorzaken
De uitslag ‘geen groei’ betekent dat in de bewuste test de mastitiskiemen waarop is onderzocht niet zijn gegroeid. Daar kunnen meerdere verklaringen voor zijn:
Rundveedierenartsen Wolvega
Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Rundveedierenartsen Wolvega © 2022