Bij hoog zetmeelrantsoen oppassen voor dikkedarmverzuring

Algemeen

Op bedrijven met hoge zetmeelniveaus in het rantsoen, bestaat het risico van dikkedarmverzuring. Op 15 oktober jl. Verzorgde fokke sikkema een koffie-uurtje over het onderwerp dikkedarmverzuring/leaky gut.
Bij een zetmeelgehalte van 19 tot 37% per kg droge stof kan al verzuring van de dikke darm optreden.

Een negatieve energiebalans bij nieuwmelkte koeien wordt in de praktijk vaak ondervangen door de energiedichtheid in het rantsoen te verhogen, onder andere door meer pensbestendig zetmeel of maisproducten toe te voegen aan het rantsoen. Dit brengt risico van verzuring van de dikke darm en het bloed met zich mee. Bij dikkedarmverzuring zie je slecht verteerde mest en gasbelletjes. Dieren kunnen door het vrijkomen van toxines snel ziek worden. De koe gaat minder vreten, wordt koud en blijft liggen.

Geen onmiddellijke gevolgen voor productie en gezondheid nieuwmelkte koe
In recent onderzoek van Wageningen Livestock Research werd gekeken naar de gevolgen van verzuring van dikke darm en bloed op het functioneren van de nieuwmelkte koe.
De resultaten laten zien dat al vanaf een zetmeelgehalte van 19 tot 37% verzuring van de dikke darm optreedt. Dit heeft op de korte termijn (5 dagen) geen negatieve gevolgen te voor de productiekenmerken, gezondheid en immuunrespons van nieuwmelkte koe. Uit het onderzoek bleek ook geen verzuring van het bloed (ketose). Die lijkt alleen plaats te vinden wanneer aanzienlijke vetmobilisatie plaatsvindt dan wel wanneer de lever overbelast is. In het onderzoek was van geen van beide sprake. Eventuele effecten op lange termijn moeten nog verder worden onderzocht.

Verzuring voorkomen
Om verzuring te voorkomen is het belangrijk om de zetmeelniveaus in het rantsoen goed uit te balanceren en te zorgen dat de verhouding tussen bestendig en onbestendig zetmeel binnen de kritische grenzen blijft. Door de rantsoenovergangen geleidelijk te laten verlopen kan de koe in een aantal weken wennen aan een hoger zetmeelniveau en zal ze minder snel verzuren. Voorkom ook selectie van zetmeel aan het voerhek: koeien die selecteren kunnen ongezien (veel) te veel zetmeel opnemen.

Meer weten?
Binnen het rundveeteam van Dierenkliniek Wolvega hebben we specialistische kennis in huis om met u mee te kijken naar de gezondheid van de koeien in relatie tot het gevoerde rantsoen en de zetmeelniveaus.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.