Hevige mastitis: steeds vaker Klebsiella

Algemeen

Bij hevige mastitis vinden we steeds vaker klebsiella in plaats van e. Coli. De klachten zijn vergelijkbaar, maar de aanpak verschilt. Bij ons in de praktijk was in 2021 4,8% van de ingezonden melkmonsters positief op Klebsiella.

De verschijnselen van een klinische Kebsiella-infectie lijken veel op die van E. coli, met hoge koorts, waterige melk en gezwollen uiers. Maar in tegenstelling tot E.coli kan Klebsiella ook subklinische mastitis veroorzaken. Deze koeien hebben alleen een verhoogd celgetal en verder geen afwijkingen aan de melk maar wel is de melkproductie blijvend verlaagd.

Dragers verspreiden via melk en mest
Van de koeien die eenmaal Klebsiella-mastitis hebben gehad blijft 95% levenslang drager en verspreider van de bacterie in de melk. Uit recente onderzoeken is gebleken dat koeien ook in de mest drager en verspreider van de bacterie kunnen zijn. Via de mest van deze koeien verspreidt de bacterie zich door de gehele stal. Dit is extra relevant voor bedrijven waar gescheiden mest als boxstrooisel wordt gebruikt. De Klebsiella bevindt zich dan namelijk in de gescheiden mest en wordt zo verspreid over elke ligbox. Doordat een koe met Klebsiella mastitis vrijwel altijd een drager wordt, is het advies om deze koeien af te voeren.

Risicofactoren introductie
De meestvoorkomende introductieroutes van Klebsiella op uw bedrijf zijn:

  1. De aankoop van zaagsel (los gestort): zaagsel kan zich vermengen met schors en grond, waarin de Klebsiella-bacterie aanwezig kan zijn.
  2. De aankoop van kalk (mergel); onlangs is aangetoond dat Klebsiella in de bovenste lagen van de mergel voorkomt en zo in de kalk terecht kan komen.
  3. De aankoop van dragerkoeien.
  4. Klebsiella kan voorkomen in de bodem voorkomen op uw eigen bedrijf. Door middel van weidegang kan de bacterie in de koe of, via de poten, in het strooisel terecht komen.

Gescheiden mest
Op bedrijven die de vaste fractie van rundermest gebruiken als boxbedekking zal een eenmaal aanwezige Klebsiella zich onder warme en vochtige omstandigheden vaak in groten getale vermenigvuldigen. Dat is dus met name als het drogestofpercentage laag is en er dikke lagen strooisel per keer in de boxen wordt gereden (broei). Zorg voor een drogestofpercentage van gescheiden mest van minimaal 35% is en rij niet meer dan 7 cm per keer in de boxen.

Indien uw tankmelk positief is op Klebsiella, of u heeft veel klinische mastitis veroorzaakt door deze bacterie, neem dan contact op met uw 1-op-1 dierenarts.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.