Hittestress einde dracht schadelijk voor koe en kalf

Algemeen

Hittestress bij koeien aan het einde van de dracht is schadelijk voor de koe en het ongeboren kalf. Het heeft niet alleen invloed op de melkgift van de koe en op het gebooortegewicht van het kalf maar ook op de weerstand van koe en kalf. Komend voorjaar organiseert de praktijk een koffie uurtje over dit onderwerp.

Afgelopen jaar is weer voorbijgevlogen, we willen toch nog kort stilstaan bij hittestress. Dat hittestress bij koeien aan het eind van de dracht schadelijk is voor het ongeboren kalf, is al langer bekend. Uit recent onderzoek van de Universiteit Florida (VS) blijkt dat als een koe te maken krijgt met hittestress, de kalfjes een verminderd vermogen hebben om afweerstoffen uit biest op te nemen. Hittestress heeft dus heel veel negatieve invloed op zowel de koe (vruchtbaarheid) als op het kalf. Het is dan ook van belang ook de droogstaande koeien mee te nemen in de aanpak van hittestress.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons