Uitgebreid bloedonderzoek geeft snel inzicht bij problemen

Gezondheid

Wij hebben onlangs nieuwe apparatuur voor bloedonderzoek in gebruik genomen. Hiermee kunnen wij het bloed van uw koeien uitgebreid onderzoeken. Wij hebben binnen enkele minuten de uitslag en weten hoe het met de verschillende bloedwaarden is gesteld. Met de nieuwe apparatuur kunnen we verschillende bloedonderzoeken uitvoeren. Hieronder vindt u een overzicht van de mogelijkheden die we u kunnen bieden en in welke situatie die zinvol zijn.

 

Calcium/fosfaat/magnesium

Indien de koe al meerdere infusen heeft gehad en nog steeds koude oren heeft en niet in de benen wil, kan het voor het vervolg van de behandeling van belang zijn om te onderzoeken of calcium of fosfaat het probleem is.

CPK

Bij een liggende koe, die geen melkziekte heeft, kan er sprake zijn van spierschade. CPK (creatine-fosfokinase) is een enzym in de energiehuishouding van de cel. Als er sprake is van een spierbeschadiging, komt dit enzym vrij. Op basis van de CPK kunnen wij een prognose geven over de ernst van de schade en de kans op herstel van de koe.

Verschillende leverenzymen

Bij verdenking van leveraandoeningen kunnen wij verschillende leverenzymen onderzoeken. Op basis van deze enzymen kunnen wij een inschatting maken van de prognose en bepalen welke behandeling het beste past bij het bloedbeeld.

Ontstekingsbeeld/algemeen bloedbeeldonderzoek

Als een dier om een onbepaalde reden niet goed produceert of koorts heeft, kan het nuttig zin om te kijken of er sprake is van een ontsteking. En of er op dat moment sprake is van een acute of chronische ontsteking. Hiervoor onderzoeken we het totaal eiwit en albumine. Ook kunnen we het gehele bloedbeeld in beeld brengen. Het totaal eiwit kan ook een indicatie zijn van de biestopname.

Snelle diagnose betekent sneller herstel

Dankzij onze mogelijkheden voor bloedonderzoek kunnen we snel een diagnose stellen en indien nodig een passende behandeling starten. Zo kunnen we zorgen voor een snelle genezing en snel herstel.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Volg ons