Vliegenbestrijding: met deze maatregelen smoor je ze in de kiem

Algemeen

Als je in het voorjaar de eerste vliegen ziet, is het hoog tijd om te bedenken hoe je dit jaar de overlast gaat beperken. Belangrijk is om in het voorjaar alvast maatregelen te nemen om een vliegenplaag in de zomer te voorkomen. Wij geven je hierbij enkele aandachtspunten.

Waarom vliegen bestrijden?

Vliegen zijn enorm vervelend voor het vee (en voor jou als veehouder) en kunnen ook ziektekiemen verspreiden tussen je koeien. Daarnaast hebben ze een negatieve invloed op de melkgift en groei van de veestapel. Een vlieg kan zich binnen een maand voortplanten tot wel 500 vliegen. De populatie zal, zonder bestrijding, van juni tot november op haar hoogtepunt zijn. Om overlast in de zomer en het najaar te beperken, moet je op tijd beginnen met bestrijden. Er zijn verschillende manieren om een vliegenplaag de kop in te drukken: op de koe en in de stal.

Bestrijden op de koe

De meest gebruikte vliegenbestrijding is een Pour-on behandeling op de koe. Zoals de grafiek laat zien, is vroeg beginnen met vliegenbestrijding essentieel om de populatiegroei tegen te gaan. Het is het beste om de eerste behandeling uit te voeren bij het waarnemen van de eerste vliegen.

Bestrijden in de stal

Om een explosieve groei van de vliegenpopulatie in de stal te voorkomen, kun je diverse maatregelen nemen:

  • Houd de stal vrij van melk- en voerresten. De resten trekken vliegen aan.
  • Houd de stal goed droog met goede ventilatie.
  • Mix wekelijks de mestkelder. Vliegen ontwikkelen zich minder in dunne en vloeibare mest.
  • Gebruik chemische- of biologische middelen om maden te doden.

Chemische bestrijding

Er zijn verschillenden maden- of vliegen dodende middelen. Daarnaast kun je vliegenvallen, plakstrips, lampen, etc. gebruiken om de populatie terug te dringen.

Biologische bestrijding

Vliegen op een biologische manier bestrijden kan met roofvliegen of sluipwespen. De insecten planten zich voort in poppen van de vliegen in de stal, waardoor deze zich niet kunnen ontwikkelen. Roofvliegen zet je uit in stallen met roostervloer en mestput, sluipwespen zijn meer geschikt voor strostallen. Als je roofvliegen gebruikt, moet je de put juist niet mixen en zijn bestrijdingsmiddelen uitgesloten.

Jouw 1-op-1 dierenarts denkt graag met je mee over welke maatregelen passen op jouw bedrijf!

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.