Zorgen dat de nageboorte loskomt

Algemeen

Aan de nageboorte blijven staan is een van de veelvoorkomende transitieproblemen. De calciumspiegel van de koe rondom afkalven speelt een essentiële rol bij het loskomen van de nageboorte. Natuurlijk is het belangrijk om probleemkoeien op tijd te behandelen met calcium, oxytocine en zonodig antibiotica en ontstekingsremmers. Maar problemen voorkomen begint bij de inseminatie en het transitie- en geboortemanagement. Het optimaliseren daarvan is maatwerk per bedrijf.

Aan de nageboorte blijven staan: meer dan 12 uur na geboorte

We zeggen dat een koe aan de nageboorte blijft staan wanneer deze langer dan twaalf uur na de geboorte blijft zitten. Schadelijke bacteriën kunnen via het openstaande geboortekanaal de baarmoeder bereiken. Dat doen ze ook vrijwel altijd wanneer een koe aan de nageboorte staat. De toxines die hierdoor vrijkomen, veroorzaken baarmoederontsteking en kunnen tot gevolg hebben dat de koe algemeen ziek wordt. Belangrijk bij het loskomen van de nageboorte is de calciumspiegel van de koe rondom afkalven.

Rundvee nageboorte

Behandelen aan de nageboorte blijven staan

Het op tijd behandelen met een calciumbolus en -infuus helpt bij het loskomen van de nageboorte. Daarnaast zijn de oxytocinereceptoren de eerste 24 uur na afkalven nog aanwezig en helpt het toedienen van herhaaldelijke injecties met oxytocine het loskomen van de nageboorte. Mocht dat na 48 uur nog steeds niet gelukt zijn, dan duurt het vaak een 10-12 dagen voordat de nageboorte  loskomt. Het is dan zaak om ervoor te zorgen dat de koe geen of een hooguit een milde baarmoederontsteking krijgt. In dat laatste geval moet ze worden met nageboortecapsules en antibiotica. Daarnaast is het ook altijd verstandig om dieren met baarmoederontsteking ontstekingsremmers te geven zodat ze blijven vreten.

Voorkomen aan de nageboorte blijven staan

Het voorkomen dat koeien aan de nageboorte blijven staan, begint met het voorkomen van melkziekte en met alle preventieve maatregelen die daarbij horen. Bloedonderzoek van koeien na afkalven kan inzicht geven in de calciumstatus. Daarnaast is de voer- en wateropname van belang. Zorg voor voldoende voer en water van de hoogste kwaliteit. Een andere belangrijke factor is een gezonde Body Condition Score (BCS) op het moment van afkalven. Vette dieren hebben een nauwere geboorteweg en lopen meer risico op ketose; daardoor zijn ze veel vatbaarder voor allerlei transitieproblemen, waaronder aan de nageboorte blijven staan. Vervetting voorkomen begint al in de voorgaande lactatie, bij de melkpersistentie en het inseminatiemoment. Ook de stierkeuze, en dan met name de fokwaarde voor geboortegemak, is van belang. Moeilijke verlossingen vergroten het risico van aan de nageboorte blijven staan. Tot slot speelt is ook goed geboortemanagement van belang. Hygiënisch werken rondom het afkalven helpt voorkomen dat koeien aan de nageboorte blijven staan.

Weten wat u kunt doen op uw bedrijf zodat minder koeien aan de nageboorte blijven staan? We kijken graag met u mee om een aanpak op maat te maken.

Geplaatst door:

Deel bericht:

Rundveedierenartsen Wolvega

Voor vragen, opmerkingen of meer informatie kunt u gemakkelijk direct contact opnemen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.